De bouw en aannemers

De bouw en aannemers

De dakdekker

by Terrence Rogers

Wanneer je een dak moet bedekken, is het verstandig om dat door een gespecialiseerde dakdekker te laten doen. De daken in Nederland hebben het over het algemeen zwaar te verduren door het wisselende klimaat dat we hebben. De daken moeten in Nederland bestand zijn tegen regen, storm, sneeuw, warmte en hagel. De daken kunnen tijdens de wintermaanden beschadigen door de vorst en sneeuw en tijdens de zomermaanden door de warmte van de zon. Door de grote weersverschillen kunnen er vooral op platte daken lekkages optreden. Een gespecialiseerde dakdekker zal niet alleen platte daken kunnen voorzien van een nieuwe dakbedekking, maar ook schuine daken. Voor schuine daken worden pannen, shingles en riet gebruikt. 

Lekkages laten repareren

Lekkages zullen vooral bij platte daken plaatsvinden. Omdat het vaak moeilijk te bepalen is waar de lekkage op een plat dak zit, zal een specialist vaak aanbevelen om er een geheel nieuwe daklaag op te leggen. In veel gevallen wordt er bitum of EPDM gebruikt. Wat voor materiaal je op je plat dak laat leggen, is onder andere afhankelijk van de kosten en de levensduur. Laat je goed voorlichten over de voor- en nadelen van de verschillende materialen. Laat vooraf een offerte maken. Wanneer je gekozen hebt, kun je het materiaal dat je hebt uitgekozen laten leggen. Doordat het door een gespecialiseerde dakdekker wordt gelegd, heb je er ook garantie op. Gaat het platte dak alsnog lekken, zal hij het gratis komen repareren.   

Soorten dakbedekking

Er moet wel een verschil worden gemaakt, wanneer we naar de dakbedekking kijken, of het voor een plat- of schuin dak is. Een plat dak zal voor 100% waterdicht moeten zijn en bij een schuin dak moet ervoor gezorgd worden dat het hemelwater goed wordt afgevoerd.  Bitum wordt veel gebruikt voor het afdichten van een plat dak. Bitum heeft een lange levensduur. Het is recyclebaar en onderhoudsarm. Het moet door een vakman worden gelegd. Een lek op een plat dak is moeilijk op te sporen.  Dakpannen worden gebruikt op daken met een hellend vlak. De dakpannen hebben een lange levensduur en zullen het hemelwater goed afvoeren.   

Zink zie je tegenwoordig vaak bij gebogen daken. Het niet moeilijk te bewerken en een zinken dak is waterdicht.  Shingles zijn bitumineuze leien. De dakbedekking is schubvormig. Ze vallen dakpansgewijs over elkaar. Het kan in verschillende kleuren worden gelegd en het materiaal is bestand tegen extreme weersomstandigheden.   

Riet wordt vooral gelegd op kostbare huizen. Riet dat nieuw wordt gelegd heeft een dikte van ongeveer 30 cm. De rieten daken gaan 30 tot 40 jaar mee. De laagdikte van 30 cm moet worden aangehouden, omdat ook een rieten dak niet mag gaan doorlekken. Bij daken van 45 graden of meer wordt riet veel gebruikt.   

Offerte

Laat door een dakdekker altijd eerst een offerte maken voordat hij aan het dak kan beginnen. Het is ook belangrijk dat je je laat inlichten wat de voor- en nadelen zijn van de materialen die gebruikt kunnen worden. De dakdekker kan je daarover inlichten en raad geven.


Delen  

Over ons

De bouw en aannemers

Hallo en welkom, mijn naam is Michiel en in deze tekst wil ik het graag hebben over de bouw en aannemers. Enorm veel mannen en vrouwen werken in deze sector. Het is een van de sectoren waar het nog veel "met je handen" werken is. Niet dat de bouwsector een ouderwetse sector is, integendeel. Het is wellicht een van de sectoren met de meeste ontwikkeling in de afgelopen decennia. Van conventionele bouw tot 3d-printing. De bouw is de meest bepalende sector wat betreft aangezicht ook het is de bouwsector die ervoor zorgt dat wij een dak boven ons hoofd hebben. Graag neem ik jullie in deze blog mee in deze ontzettend belangrijke sector voor jou en mij!

Recente artikelen