De bouw en aannemers

De bouw en aannemers

Asbest verwijderen: wanneer en hoe?

by Terrence Rogers

Dit artikel gaat over het verwijderen van asbest. Meer eerst gaan we dieper in op wat asbest is en waarvoor het is gebruikt.

Wat is asbest?
Asbest is een materiaal dat wordt gedolven. De structuur van asbest is vezelachtig. Dat is te zien als asbestmateriaal beschadigd is. De kleur is vaak lichtgrijs tot wit. In de vorm van golfplaten is de kleur doorgaans zwart, grijs of roodachtig. Asbestvezels kan je onderverdelen in aan de ene kant wit asbest, dat serpentijnachtig of spiraalvormig is, en aan de andere kant een groep van asbestmineralen die onder meer grijs, geel, groen, bruin en blauw van kleur zijn, met een amfiool- of rechte vorm. Bij ruwe asbest kan je de soort nog zien. Na verwerking kan dat niet meer. Dan zal de soort in een laboratorium moeten worden vastgesteld.

Toepassingen van asbest
Asbest is veel toegepast vanwege de isolerende en brandwerende eigenschappen. In en om het huis is asbest onder meer gebruikt in golfplaten voor gebruik als dak op bijvoorbeeld schuurtjes, en voor schoorstenen en afvoerbuizen. Je komt het echter ook tegen in vloerzeil, vensterbanken, plafondplaten, bloembakken en warmhoudplaten.

Gezondheidsaspecten
Als materialen met asbest in goede staat zijn, dan bestaan er geen gezondheidsrisico’s. In slechte staat kunnen asbestdeeltjes vrijkomen, deze deeltjes vormen wel degelijk een gezondheidsrisico. Dat geldt ook als je die materialen gaat bewerken, bijvoorbeeld zagen of boren. Asbestdeeltjes zijn kankerverwekkend als je ze inademt, je kunt er dus ziek van worden. Aan asbest gerelateerde ziektes zijn bijvoorbeeld longkanker, asbestose, fibrose en asbestpleuritis. Doorgaans komen de symptomen pas na tientallen jaren na blootstelling aan de asbestdeeltjes. Genezing is vaak vrijwel onmogelijk.

Asbest verwijderen
Asbestdaken leveren een significant gezondheidsrisico op. Door de weersinvloeden raken ze verweerd en kan er ook schade ontstaan. Dan kunnen asbestdeeltjes vrijkomen, die kunnen worden ingeademd. Het is daarom aan te raden om asbestdaken te verwijderen. In het geval van andere toepassingen van asbest, zoals voor een vensterbank of buis, waarbij het materiaal zich nog in goede staat bevindt en geen schade heeft, dan kan men dat laten zitten. In alle andere gevallen zal je asbest verwijderen moeten.

Omdat asbest niet altijd goed te herkennen valt, kan je voor het maken van een inventarisatie een expert inschakelen. Het kan zelfs verboden zijn om zelf asbest te verwijderen. In de gevallen dat het wel is toegestaan, dan moet dat erg zorgvuldig gebeuren. Er moet worden voorkomen dat asbestdeeltjes in een ruimte achterblijven. Omdat het waarschijnlijk is dat je zelf geen ervaring hebt met het verwijderen van asbest en vanwege de gezondheidsrisico’s, is het inschakelen van een gespecialiseerd bedrijf het overwegen waard.


Delen  

Over ons

De bouw en aannemers

Hallo en welkom, mijn naam is Michiel en in deze tekst wil ik het graag hebben over de bouw en aannemers. Enorm veel mannen en vrouwen werken in deze sector. Het is een van de sectoren waar het nog veel "met je handen" werken is. Niet dat de bouwsector een ouderwetse sector is, integendeel. Het is wellicht een van de sectoren met de meeste ontwikkeling in de afgelopen decennia. Van conventionele bouw tot 3d-printing. De bouw is de meest bepalende sector wat betreft aangezicht ook het is de bouwsector die ervoor zorgt dat wij een dak boven ons hoofd hebben. Graag neem ik jullie in deze blog mee in deze ontzettend belangrijke sector voor jou en mij!

Recente artikelen