De bouw en aannemers

De bouw en aannemers

Asbestverwijdering

by Terrence Rogers

Asbest is een stof die voor 1994 veel gebruikt werd in gebouwen. Het werd bijvoorbeeld verwerkt in muren en plafonds omdat het isoleert en brandwerend is. Na veel onderzoeken is alleen gebleken dat asbest niet goed voor onze gezondheid is. Het inademen van asbest kan namelijk kankerverwekkend zijn en daardoor wordt er op vele plekken nu gekozen voor asbestverwijdering.

Asbest

Door het isolerende en brandwerende effect van asbest, was dit natuurlijk een heel handig stofje om te gebruiken bij het bouwen van huizen en andere gebouwen. Daarnaast werd het ook veel gebruikt in andere producten zoals bijvoorbeeld bloembakken. Wanneer asbest gewoon goed vast zit en niet beweegt, is er geen sprake van risico, maar wanneer er in asbest geboren wordt of het wordt gebroken, komen er dus deeltjes vrij. Deze deeltjes vormen een risico voor onze gezondheid omdat deze kankerverwekkend zijn. Wanneer er dan veel producten in huis zijn van asbest, kan dit erg gevaarlijk worden. Asbestdeeltjes kunnen in huizen blijven ronddwalen en daardoor voor langere tijd schade aanrichten.

Asbest in daken

Omdat asbest ook in daken verwerkt zit, kan dit een risico voor meer mensen vormen. Daken raken beschadigd door extreme weersomstandigheden en daardoor raakt het asbest los en dwarrelt dit door de lucht tot het op de grond terecht komt. Wanneer mensen langdurig asbest inademen, vormt dit een risico en wanneer er veel daken zijn die asbest bevatten, vormt dit voor een hele groot groep dus een groot risico. In veel gemeenten wordt dan ook asbestverwijdering ingezet.

Asbestverwijdering

Zoals het woord eigenlijk al zegt, wordt het asbest hiermee verwijderd. In sommige gevallen worden inwoners verplicht om asbest te laten verwijderen in hun woning. Dit omdat het een gevaar voor hun gezondheid vormt, maar ook voor die van anderen. In andere gevallen kan iemand er ook zelf voor kiezen om het te laten verwijderen. Asbestverwijdering wordt gedaan door een professional. Deze persoon heeft de juiste beschermingsmaatregelen en materialen om het asbest vakkundig te verwijderen. Iemand die hier geen verstand van heeft, kan juist het risico groter maken wanneer het asbest onvoldoende of zelfs niet wordt verwijderd. Omdat er dan wel iemand bezig is geweest met het asbest, kunnen de deeltjes vrijkomen en kan het een risico vormen. Een professional zorgt er ook voor dat er voorzorgsmaatregelen worden getroffen voor andere ruimtes. Wanneer iemand met het asbest aan de slag gaat, kan het natuurlijk gebeuren dat de deeltjes vrijkomen en is het niet handig als deze alsnog in andere ruimtes terechtkomen. Daarom is het dus altijd aan te raden om een professional in te schakelen. Op die manier voorkom je bepaalde risico's.


Delen  

Over ons

De bouw en aannemers

Hallo en welkom, mijn naam is Michiel en in deze tekst wil ik het graag hebben over de bouw en aannemers. Enorm veel mannen en vrouwen werken in deze sector. Het is een van de sectoren waar het nog veel "met je handen" werken is. Niet dat de bouwsector een ouderwetse sector is, integendeel. Het is wellicht een van de sectoren met de meeste ontwikkeling in de afgelopen decennia. Van conventionele bouw tot 3d-printing. De bouw is de meest bepalende sector wat betreft aangezicht ook het is de bouwsector die ervoor zorgt dat wij een dak boven ons hoofd hebben. Graag neem ik jullie in deze blog mee in deze ontzettend belangrijke sector voor jou en mij!

Recente artikelen